7 tips voor meer geluk en een verbeterde mentale gezondheid

Voor moeders overal ter wereld kan het vinden van het juiste evenwicht tussen carrière, gezinsleven en zelfzorg een onmogelijke opgave lijken. 

Burn-out is helaas een realiteit voor veel moderne moeders en terwijl ze aan de buitenkant moeiteloos proberen te jongleren, is er vaak ook een gevoel van innerlijke strijd. 

Een slechte lichamelijke gezondheid door gebrek aan slaap of lichaamsbeweging en een overweldigend en uitgeput gevoel zijn veel voorkomende problemen die werkende moeders tegenwoordig ervaren. 

Maar met wat doordachte planning kun je prioriteit geven aan geestelijke gezondheid in je dagelijks leven, wat zich uitbetaalt in algemeen welzijn. 

In dit artikel verkennen we praktische tips die kunnen helpen om mentale gezondheid te verbeteren en meer geluk te vinden voor jou: de vrouw achter de moeder.

We gaan in op de volgende onderwerpen:

1. Maak tijd voor jezelf
2. Zoek steun
3. Plan gezinstijd
4. Werk aan een gezonde levensstijl
5. Stel realistische doelen
6. Blijf flexibel
7. Start met een gratitude journal
8. Positieve affirmaties
9. Praat met een professional

**Het kan enorm moeilijk zijn voor vrouwen die te maken hebben met psychische problemen of vermoedelijke postpartum depressie. In deze situaties is het belangrijk om je klachten niet te onderschatten en direct de juiste ondersteuning te vinden.** 

Maak tijd voor jezelf

Het is zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, nietwaar? 

Ook kan het soms lastig zijn om te doen, vooral als je je overweldigd voelt door drukte in je leven. 

Desondanks moet je weten dat het nemen van een moment voor jezelf je meer energie en kracht kan geven om met alles om te gaan wat er op je pad komt. 

Of het nu gaat om het luisteren naar je favoriete muziek, het nemen van een rustgevend bad of gewoon even buiten wandelen – neem de tijd om te ontspannen en te herladen. 

Het kan een groot verschil maken in hoe je je voelt en hoe je je dag doorbrengt. 

Dus onthoud, het is oké om even pauze te nemen en te zorgen voor jezelf. 

Gelukkig hebben we een lijst tips opgesteld die je gaan helpen om beter grenzen voor jezelf te stellen en zo meer tijd voor jezelf te maken:

Zoek steun

Steun vragen; dat kan erg lastig zijn. Vooral als je het gevoel hebt dat niemand begrijpt wat je doormaakt. 

Weet echter dat je niet alleen bent en dat er altijd wel iemand is die er voor je wilt zijn. 

Het is belangrijk om open te zijn over je gevoelens en om hulp te zoeken als je het nodig hebt. Soms kan het vinden van steun betekenen dat je verbinding maakt met anderen die dezelfde ervaringen delen als jij. 

Sta open voor de mogelijkheden en weet dat het zoeken naar steun een moedige stap is. 

Je verdient het om gesteund te worden!

Uiteindelijk helpt het je om sterker te worden en de uitdagingen van het leven aan te kunnen. En onthoud: elke vrouw die moeder is heeft soortgelijke ervaringen als jij meegemaakt.

Plan gezinstijd

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan het investeren in tijd met je gezin uiteindelijk leiden tot meer tijd voor jezelf.

Door tijd door te brengen met je gezin, bouw je namelijk relaties en verbindingen op die kunnen helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van je gevoel van welzijn. 

Als gevolg hiervan kan het leiden tot meer energie en motivatie om tijd voor jezelf vrij te maken, omdat je je gesteund en verbonden voelt.

Bovendien kan het maken van tijd voor je gezin ook helpen om je prioriteiten in het leven te heroverwegen en te focussen op wat echt belangrijk is. Dit kan je helpen om een ​​gevoel van evenwicht te vinden tussen de tijd die je besteedt aan je gezin. En daarnaast de tijd die je voor jezelf hebt gereserveerd.

Het investeren in beide kan uiteindelijk leiden tot meer geluk en welzijn.

Werk aan een gezonde levensstijl

Het is niet altijd gemakkelijk om een gezonde levensstijl erop na te houden, vooral als het gaat om drukke schema’s en verleidelijke snacks. 

Neem kleine stapjes, zoals het vervangen van frisdrank door water of het toevoegen van een dagelijkse wandeling aan je schema. 

Wees niet te streng voor jezelf en geniet af en toe van je favoriete treats, alles met mate. 

Het gaat erom dat je een balans vindt die werkt voor jou en dat je goed voor jezelf zorgt, van binnen en van buiten. 

Wees lief voor jezelf en je zult zien dat een gezonde levensstijl niet alleen fysieke voordelen heeft, maar ook een positieve invloed heeft op je geestelijke gezondheid en algehele welzijn.

Stel realistische doelen

Het stellen van doelen is voor velen van ons een belangrijke stap in het bereiken van succes. Maar soms kunnen we zo overweldigd raken door ons verlangen naar succes dat we onrealistische doelen stellen die ons alleen maar demotiveren. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het stellen van doelen een proces is, en dat het oké is om kleine stappen te nemen om ergens te komen. 

Wees niet te streng voor jezelf en vergeet niet om te genieten van het proces. 

Met realistische doelen worden de kansen op succes groter terwijl je je zelfvertrouwen behoudt. 

Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen, maar gebruik ze als brandstof om door te gaan. 

Het is okay om groot te dromen, maar neem de tijd om haalbare doelen te stellen.

Blijf flexibel

We leven in een wereld die altijd in beweging is en flexibiliteit is niet alleen belangrijk, maar ook noodzakelijk om hierin te gedijen. 

Het kan enorm moeilijk zijn om uit je comfortzone te stappen en jezelf open te stellen voor verandering, maar het kan ook de sleutel zijn tot groei en succes. 

In deze context kan juist flexibiliteit leiden tot meer tijd voor jezelf!

Flexibiliteit houdt in dat je openstaat voor veranderingen en aanpassingen, en dat je bereid bent om prioriteiten te stellen en je planning aan te passen op basis van wat er op dat moment nodig is. 

Dit kan helpen om tijd voor jezelf te vinden, zelfs in drukke periodes.

Door flexibel te zijn, kun je bijvoorbeeld je dag plannen rond de verantwoordelijkheden van je gezin en/of partner, zodat je de tijd kunt nemen voor jezelf wanneer dit mogelijk is. 

Het kan ook betekenen dat je bereid bent om hulp te vragen aan anderen wanneer dit nodig is, zodat je meer tijd voor jezelf kunt vrijmaken.

Daarnaast kan flexibiliteit ook leiden tot minder stress en meer veerkracht, omdat je beter in staat bent om om te gaan met onverwachte veranderingen en uitdagingen.

Dit kan op zijn beurt leiden tot meer energie en motivatie om tijd voor jezelf vrij te maken.

Start met een gratitude journal

We kennen allemaal de momenten waarop we ons alleen op de negatieve dingen in het leven richten. Maar wist je dat het hebben van een ‘gratitude journal’ je kan helpen om dat negatieve denken om te buigen? 

Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het kan iets kleins zijn, zoals een lekkere kop koffie in de ochtend, of iets groots, zoals dankbaar zijn voor de mensen in je leven. 

Door je te richten op de positieve aspecten van je leven, zul je merken dat je meer innerlijke rust en voldoening ervaart. 

Het is een kleine verandering die een groot verschil kan maken.

Wanneer je hiermee aan de slag gaat zal je zien dat je de volgende effecten gaat merken:

Positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn krachtige uitspraken die je kunnen helpen om positiever te denken en om je zelfvertrouwen te vergroten. 

Ze kunnen je helpen om belemmerende overtuigingen om te zetten in positieve overtuigingen en om je te focussen op wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt. 

Door dagelijks positieve affirmaties uit te spreken en te herhalen, programmeer je als het ware je onderbewustzijn om positieve gedachten en gevoelens te creëren. 

Door jezelf te herinneren aan wat je waard bent en wat je allemaal kunt bereiken, kun je meer positiviteit in je leven brengen en jezelf steeds verder ontwikkelen. 

Het is een prachtige manier om jezelf te steunen op momenten waarop je dat het meest nodig hebt. 

Weet je niet waar je moet beginnen? 

We geven enkele voorbeelden van positieve affirmaties waar je vandaag nog mee kan starten:

 • Ik ben een sterke en liefdevolle moeder.
 • Ik verdien het om tijd voor mezelf te nemen en voor mijn eigen behoeften te zorgen.
 • Ik omring mezelf met positieve mensen en energie.
 • Ik waardeer en respecteer mijn lichaam en mijn gezondheid.
 • Ik vertrouw op mijn intuïtie en maak keuzes die goed zijn voor mij en mijn gezin.
 • Ik ben waardevol en belangrijk, los van mijn rol als moeder.
 • Ik heb alles in mij wat ik nodig heb om mijn doelen te bereiken.
 • Ik ben dankbaar voor alle liefde en steun die ik om me heen heb.
 • Ik hou van mezelf en accepteer mezelf precies zoals ik ben.
 • Ik ben een inspiratie voor anderen en breng positieve verandering in de wereld.
 • Ik ben in staat om alle uitdagingen aan te gaan en te overwinnen, en groei en bloei in alles wat ik doe.

Praat met een professional

Soms kan het leven overweldigend zijn en hebben we allemaal iemand nodig om mee te praten. Iemand die ons begrijpt en ons kan helpen ons pad te vinden. 

Gelukkig is er altijd een professional beschikbaar om ons te helpen navigeren door moeilijke tijden. 

Of het nu gaat om persoonlijke problemen, relaties of werkgerelateerde stress. 

Zij hebben de juiste kennis en ervaring om ons te begeleiden. 

Het is niet gemakkelijk om over onze gevoelens te praten, maar spreken met een professional kan echt een life-changing ervaring zijn. 

Dus, wees niet bang om hulp te vragen.

Het is een teken van kracht en moed om te erkennen dat we soms allemaal een beetje hulp nodig hebben!

Conclusie

Het kan moeilijk zijn om de vele rollen en verwachtingen die van ons worden verlangd met succes te combineren, maar met een gerichte intentie en toewijding is het mogelijk er bovenuit te stijgen en een gevoel van vrede en evenwicht te vinden. 

Door de tijd te nemen om met een professional te praten, ruimte voor jezelf te maken, steun te zoeken bij dierbaren, tijd voor je gezin in te plannen, een gezonde levensstijl aan te nemen, realistische doelen te stellen, flexibel te blijven in je aanpak en gebruik te maken van hulpmiddelen als gratitude journals en positieve affirmaties kun je meer helderheid bereiken. 

Wanneer je aan de slag gaat krijg je misschien zelfs inzicht in gebieden die je niet over jezelf wist.

Dit vind je misschien ook leuk:

Hoe vind je jezelf weer terug nadat je moeder bent geworden

Lees verder »

Over ons

Onze missie is dat alle moeders een goede balans vinden in het moederschap en de vrouw die ze graag willen zijn.


Empowering moms, uplifting women.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol leuke, handige en waardevolle tips over hoe jij je beter kan voelen als vrouw en moeder.