Waarom voelen we ons vaak meer overweldigd dan onze partner?

Heb je weleens het gevoel dat je leven constant balanceert op de rand van volledig overvol en onbeheersbaar? In je hoofd zweeft een eindeloos to-do lijstje, je voelt je nooit echt ontspannen omdat het werk nooit af is.

Terwijl jij je door je takenlijstje probeert te worstelen, lijkt je partner zo kalm en beheerst. Hij heeft wél alles onder controle.

In dit artikel leggen we uit waarom de reacties van onze partners verschillen van de onze en hoe we kunnen leren omgaan met overweldigende gevoelens. Ook geven we onze belangrijkste tips hoe je stress de baas kan blijven.

Inzicht in de verschillen tussen hoe mannen en vrouwen stress verwerken

Stress beïnvloedt ons allemaal anders, maar het is duidelijk dat mannen en vrouwen specifiek op verschillende manieren reageren. Het is belangrijk dat we deze verschillen tussen mannen en vrouwen begrijpen, zodat we beter kunnen begrijpen hoe onze geliefden zich voelen en stress ervaren.

Hormonale verschillen

Mannen en vrouwen hebben verschillende hormonale profielen, wat kan leiden tot verschillen in stressreacties. 

Vrouwen produceren meer oestrogeen dan mannen, wat geassocieerd wordt met een hoger niveau van stress. Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat stresshormonen minder snel worden afgebroken. 

Mannen produceren meer testosteron, wat ervoor zorgt dat er een verminderde reactie op stress ontstaat. 

Voor beide geslachten activeert stress een hormonale reactie in het lichaam. Dit leidt tot een verhoogd cortisolgehalte, een verhoogde hartslag en andere lichamelijke reacties.  

Mannen reageren hierop echter eerder met angst en agressie, terwijl vrouwen eerder reageren met verdriet of depressie. 

Verschillende copingstrategieën

Mannen en vrouwen hebben vaak verschillende manieren om met stress om te gaan.

Vrouwen hebben de neiging om meer emotioneel te reageren en hun stress te uiten door te praten over hun gevoelens en ervaringen. Mannen daarentegen hebben de neiging om meer gericht te zijn op het vinden van een oplossing en het onderdrukken van hun emoties.

Sociale en culturele invloeden

Er kunnen verschillen zijn in de manier waarop mannen en vrouwen in verschillende culturen worden opgevoed en gesocialiseerd, wat kan leiden tot verschillen in stressreacties. 

Vrouwen worden vaak sociaal geprogrammeerd om emotioneel expressiever te zijn dan mannen, wat kan leiden tot meer emotionele uitbarstingen tijdens stressvolle situaties. 

Aan de andere kant, worden mannen vaak gestimuleerd om stoïcijns te zijn en hun emoties te onderdrukken, wat kan resulteren in meer fysieke symptomen van stress zoals verhoogde bloeddruk of spierspanning.

Hoe kunnen we stress de baas blijven?

Laten we eerlijk zijn: stress neemt nooit vakantie! Daarom is het belangrijk dat we zelf leren stress de baas te blijven. Hoe we dat aanpakken lees je hieronder.

Communicatie

Het openlijk uiten van je gevoelens zorgt ervoor dat je meer begrip krijgt voor elkaar en dat er vertrouwen ontstaat. Ook helpt communicatie om het gevoel van niet gesteund te worden of er alleen voor te staan te bestrijden.

Immers, twee hoofden zijn altijd beter dan één, toch? 

Wees dus niet bang om je partner de hand te reiken en te delen wat je nodig hebt, zodat jullie samen de stressfactoren in het leven kunnen aanpakken.

Perspectief

We hebben allemaal onze eigen unieke kijk op het leven, en het kan zo ontmoedigend zijn als onze partners niet lijken te begrijpen of te waarderen waar we vandaan komen. 

Maar de waarheid is dat het waarschijnlijk niets met jou te maken heeft! Waarschijnlijk heeft je partner gewoon niet dezelfde ervaringen gehad als jij die jouw mening hebben gevormd. 

Het is belangrijk om het niet persoonlijk op te vatten als je partner jouw perspectief niet begrijpt; accepteer dat mensen soms anders denken dan jij, en richt je in plaats daarvan op het vinden van manieren om compromissen te sluiten om jezelf meer rust en vrijheid te gunnen.

Zelfzorg

Het is makkelijk om zo op te gaan in het zorgen voor onze partner en kinderen dat we onszelf vergeten. 

Het voelt immers goed om onze geliefden te laten zien hoeveel we om hen geven en voor hen zorgen. Maar om de beste partner te zijn die je kunt zijn, is het essentieel dat je eerst voor jezelf zorgt, zowel mentaal als fysiek. 

Net als in het vliegtuig: zet eerst je eigen zuurstofmasker op, voor je anderen helpt! 

Zelfzorg is onontkoombaar en helpt ons gecentreerd te blijven in de ups en downs van het leven. 

Dus behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en respect die je je partner, vrienden, kinderen en baas geeft.

Grenzen stellen

Niet elk gezin ziet er hetzelfde uit, maar ongeacht het soort dynamiek waarvan je deel uitmaakt, kan het stellen van grenzen één van de belangrijkste stappen zijn op weg naar een harmonieuze relatie. 

De sleutel om het te laten werken is om begripvol te blijven en open te communiceren, terwijl je je uiteindelijk inzet voor je eigen zelfzorg.

Iedereen heeft wat tijd voor zichzelf nodig en daarom is het belangrijk om te bespreken hoe jullie allebei de taken thuis en met de kinderen gaan verdelen – de kans is groot dat jullie met een oplossing komen waarmee iedereen tevreden is. 

Ook al zijn er misschien wat compromissen nodig, uiteindelijk zal iedereen de structuur waarderen en zolang jullie duidelijk en voortdurend blijven communiceren, zullen jullie gezamenlijke grenzen leiden naar meer rust bij jou.

Maak tijd voor jezelf zonder je schuldig te voelen

Met een druk leven kan tijdbeheer vaak een ontmoedigende taak worden. Hoe maak je tijd voor jezelf zonder je schuldig te voelen? 

In het begin is het misschien niet gemakkelijk, maar hier zijn een paar tips die kunnen helpen. 

Ten eerste: stel grenzen aan je tijd. Door tijd voor jezelf vrij te maken, laat je zien dat tijdbeheer belangrijk is voor je welzijn. 

Ten tweede, train je vergevingsgezindheid – je hoeft jezelf niet te straffen als iets langer duurt dan verwacht of als het niet loopt zoals gepland. 

En ten derde, en dat is het belangrijkste, geniet ervan! 

Je verdient de tijd die je voor jezelf neemt, dus gebruik die om activiteiten te doen die je plezier en ontspanning brengen. 

Als laatste; leer het glas halfvol te zien en het leven met een knipoog. Lachen om je zorgen is een goede manier om stressgerelateerde schuldgevoelens weg te nemen.

Kortom

Hoewel het moeilijk kan zijn om een evenwicht te vinden tussen communicatief zijn en elkaars behoeften respecteren, is het uiteindelijk een belangrijk onderdeel om elke relatie te laten werken. 

Mannen en vrouwen hebben verschillende manieren om stress te verwerken en hebben verschillende hoeveelheden tijd voor zichzelf nodig, dus door je behoeften met begrip en empathie, respect en gevoeligheid te communiceren, kan je een gezonde omgeving voor jezelf en je partner creëren. 

Het stellen van grenzen kan ook een belangrijke rol spelen in het succes van de relatie. Voel je ten slotte niet schuldig als je af en toe wat tijd van je routine wegneemt. 

Dit kan je motivatie juist vergroten, zodat je terugkomt met meer energie dan voorheen.

Dit vind je misschien ook leuk:

Waarom zijn we banger dan ooit nu we moeder zijn?

Lees verder »

Over ons

Onze missie is dat alle moeders een goede balans vinden in het moederschap en de vrouw die ze graag willen zijn.


Empowering moms, uplifting women.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol leuke, handige en waardevolle tips over hoe jij je beter kan voelen als vrouw en moeder.