Tips om met onzekerheid over je veranderde lichaam om te gaan

Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun lichaam na de zwangerschap. 

Er wordt vaak veel aandacht besteed aan de positieve kanten van het moederschap, maar soms lijkt het alsof we de gevoelens van onzekerheid die veel moeders ervaren negeren. 

Als je wel eerlijk bent over je onzekerheid wordt er vaak gereageerd dat je juist trots moet zijn en het moet accepteren zoals het is. 

Makkelijker gezegd dan gedaan en wij vinden dat er ook ruimte mag zijn voor die onzekerheid. 

Je leest in dit artikel:

1. Waarom we zo onzeker zijn over ons lichaam na de zwangerschap
2. Waarom deze onzekerheden normaal zijn
3. Tips om beter met onzekerheid om te gaan
4. Een belangrijke boodschap aan jou

Ben jij onzeker over je lichaam na je zwangerschap? Lees dan dit artikel om je hierin minder alleen te voelen.

Waarom vrouwen zo onzeker zijn over hun lichaam na de zwangerschap

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen onzeker kunnen zijn over hun lichaam na de zwangerschap. 

Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  1. Veranderingen in het lichaam: Na de bevalling kunnen vrouwen te maken krijgen met veranderingen zoals gewichtstoename, striae, veranderingen in de borsten en het buikgebied, en andere veranderingen die het zelfbeeld van een vrouw kunnen beïnvloeden.
  2. Sociale druk: Vrouwen kunnen zich onder druk voelen staan om snel terug te keren naar hun ‘pre-baby’ lichaam, vanwege de maatschappelijke normen en verwachtingen die hierbij komen kijken.
  3. Vergelijken met anderen: Vrouwen kunnen de neiging hebben om zichzelf te vergelijken met andere vrouwen, vooral op sociale media waar veel vrouwen hun ‘perfecte’ lichaam tonen. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid over het eigen lichaam.
  4. Hormonale veranderingen: Na de bevalling kunnen vrouwen last hebben van hormonale veranderingen die van invloed kunnen zijn op hun humeur en gevoel van eigenwaarde.
  5. Vermoeidheid: De periode na de bevalling kan een uitdagende tijd zijn voor nieuwe moeders, waarbij slaaptekort en vermoeidheid een rol kunnen spelen in hun emoties en zelfbeeld.

Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om onzekerheden te hebben over het lichaam na de zwangerschap. 

Verzet je daarom ook niet tegen dit gevoel, het is oké dat jij niet geniet van de veranderingen aan je lichaam. 

Toch hopen wij dat je het volgende van ons kunt aannemen: 

Veranderingen in het lichaam zijn normaal

Het is volkomen normaal dat jouw lichaam is veranderd na de zwangerschap. Het dragen van een kind heeft invloed op elk aspect van het lichaam, van de buik en borsten tot de huid en hormonen. 

Het kost tijd om te herstellen van een zwangerschap. Wees geduldig met jezelf en onthoud dat veranderingen in je lichaam normaal zijn na zo’n intense ervaring.

Schoonheidsnormen zijn onrealistisch

De maatschappij stelt vaak onrealistische schoonheidsnormen voor vrouwen. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen zich onder druk gezet voelen om terug te keren naar hun pre-zwangerschap lichaam. Het is belangrijk om te onthouden dat deze normen niet realistisch zijn en dat er geen haast bij is om terug te keren naar een bepaald uiterlijk.

Iedereen is anders

Elk lichaam is anders en reageert anders op de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw lichaam uniek is en dat je niet hoeft te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Tips om beter met deze onzekerheid om te gaan

Hoewel het heel normaal is dat jij onzeker bent geworden over je lichaam na de zwangerschap, het is toch een heel vervelend gevoel om te hebben. 

Door onderstaande tips toe te passen wordt dit gevoel van onzekerheid hopelijk wat minder en kun je wat meer genieten van het feit dat je moeder bent geworden. 

Werk op een zorgzame en liefdevolle manier aan je lichaam

Zodra jij er weer aan toe bent om aan je lichaam te werken na je zwangerschap doe dit dan op een zorgzame en liefdevolle manier. 

Wees eerlijk over wat je kunt bereiken en stel haalbare, realistische doelen voor jezelf. 

Focus op het maken van duurzame veranderingen en het verbeteren van je algehele gezondheid, in plaats van onmiddellijke resultaten of een perfect uiterlijk.

Herinner jezelf eraan dat ieder lichaam uniek en mooi is op zijn eigen manier. Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen en waardeer je lichaam om wat het voor je doet, in plaats van alleen te kijken naar hoe het eruitziet.

Door je te richten op het maken van gezonde keuzes en te genieten van het proces, zul je waarschijnlijk duurzamere veranderingen in je levensstijl ervaren en een beter gevoel van welzijn bereiken

Dit vind je misschien ook leuk:

Zo creëer je een positief zelfbeeld en vergroot je je zelfvertrouwen

Lees verder »

Over ons

Onze missie is dat alle moeders een goede balans vinden in het moederschap en de vrouw die ze graag willen zijn.


Empowering moms, uplifting women.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol leuke, handige en waardevolle tips over hoe jij je beter kan voelen als vrouw en moeder.