Waarom zijn we banger dan ooit nu we moeder zijn?

De overgang van het pre-moederschap naar moederschap kan behoorlijk overweldigend zijn. Plotseling voor een ander leven moeten zorgen brengen tal van nieuwe uitdagingen met zich mee. 

Hoe bijzonder deze levensveranderende ervaring ook is, het gaat vaak gepaard met veel stress en angst. 

Gevoelens waar je helemaal niet op was voorbereid en waar je ook niet zo makkelijk vanaf lijkt te komen. 

In dit artikel gaan we dieper in op de angsten die we erbij hebben gekregen nu we moeder zijn. 

Je ontdekt:

1. Waar deze nieuwe angsten vandaan komen
2. Hoe je deze angsten kunt verminderen
3. Een persoonlijk verhaal van Lynda
4. Wanneer je aan de bel moet trekken

Waar komen deze angsten vandaan? We geven je tips die je kunnen helpen je minder angstig te voelen en we leggen uit wanneer angst een probleem wordt.

Waar komen deze angsten vandaan?

De angsten die je ervaart wanneer je voor het eerst moeder wordt kunnen meerdere oorzaken hebben en verschillen per persoon. 

Enkele mogelijke oorzaken zijn: 

1. Hormonale veranderingen

De hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap en na de bevalling optreden, kunnen de stemming en emoties van een vrouw beïnvloeden en bijdragen aan gevoelens van angst en bezorgdheid.

Enkele van deze hormonen zijn:

  • Oestrogeen: Tijdens de zwangerschap stijgt het oestrogeengehalte in het lichaam van een vrouw sterk. Dit hormoon kan invloed hebben op de neurotransmitters in de hersenen die betrokken zijn bij de stemming en emoties, zoals serotonine en dopamine. 
  • Progesteron: Dit hormoon speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en kan bijdragen aan gevoelens van slaperigheid en ontspanning. Na de bevalling daalt het progesteronniveau en kan dit bijdragen aan angstgevoelens.
  • Cortisol: Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen vrouwen een verhoogd niveau van cortisol ervaren, een hormoon dat geassocieerd wordt met stress. Als het niveau van cortisol te hoog blijft, kan dit bijdragen aan gevoelens van angst en paniek.
  • Prolactine: Dit hormoon wordt aangemaakt tijdens het geven van borstvoeding en kan bij sommige vrouwen gevoelens van angst veroorzaken.

2. Veranderingen in levensstijl

Een baby krijgen brengt veel veranderingen met zich mee, zoals minder slaap, minder vrije tijd en minder sociale contacten. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en verlies van identiteit, en kan bijdragen aan gevoelens van angst en depressie.

We gaan iets dieper in op het slaapgebrek, omdat dit veel invloed heeft op de werking van je hersenen.  

Tijdens de slaap worden er belangrijke processen in de hersenen uitgevoerd, waaronder het verwerken van emoties en het reguleren van stemmingen. Wanneer je niet genoeg slaapt, kan dit leiden tot een verstoring van deze processen.

Een gebrek aan slaap kan er ook voor zorgen dat je meer prikkelbaar bent en moeilijker met stressvolle situaties om kunt gaan. Dit kan leiden tot het ervaren van meer angstige gevoelens. 

Daarnaast zorgt slaapgebrek ook voor:

  • Een verhoogde activiteit in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotieregulatie, waardoor je sneller angstige gevoelens kunt ervaren
  • Een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol, wat ook kan bijdragen aan angstgevoelens.

Slaap is daarom erg belangrijk voor een goede geestelijke gezondheid en het reguleren van angstige gevoelens. 

Maak van slaap je prioriteit als je veel last hebt van angstige gevoelens. Verderop in het artikel lees je tips hoe je een gezonde slaap routine ontwikkeld. 

3. Onzekerheid 

Als nieuwe ouder heb je misschien nog nooit voor een baby gezorgd en voel je je onzeker over wat je moet doen. Dit kan leiden tot angst over hoe je de baby veilig kunt houden. 

Ook heerst er vaak druk van buitenaf van familie, vrienden en zelfs onbekenden om te voldoen aan bepaalde normen en verwachtingen. De meningen van anderen vliegen je vaak om de oren, waardoor je gaat twijfelen of je het wel goed doet. 

4. Social media

Social media kan er ook voor zorgen dat je angstiger wordt. Je wordt constant blootgesteld aan de levens van andere moeders die perfect ogenschijnlijk succesvol zijn in het opvoeden van hun kinderen, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je het zelf minder goed doet. 

Daarnaast heb je te maken met:

  • Een overvloed aan informatie: Social media kan een overvloed aan informatie bieden over opvoedingsadvies, tips en technieken. Het kan moeilijk zijn om te weten welke informatie je moet volgen en welke niet. Dit kan leiden tot angst en onzekerheid over het nemen van de juiste beslissingen voor je kind(eren). 
  • Kritiek van anderen: Social media kan een platform bieden voor mensen om hun kritiek en meningen te uiten. Hierdoor kan je blootgesteld worden aan kritiek en negatieve opmerkingen over je opvoedingsvaardigheden, wat kan leiden tot angst en onzekerheid.
  • Onrealistische verwachtingen: Social media kan ook onrealistische verwachtingen creëren over hoe jij je kinderen moet opvoeden en wat de norm is. Als je het gevoel hebt dat je niet voldoet aan deze normen, dan kan dat leiden tot angst en onzekerheid. 

5. Natuurlijk instinct

Als moeder heb je het natuurlijke instinct om je baby te beschermen, te voeden en te verzorgen. 

Angst kan echter een natuurlijk bijproduct zijn van deze instincten. Als moeder voel je de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je baby gezond en veilig is. Als er iets is dat deze veiligheid bedreigt, kan dit gevoelens van angst en bezorgdheid veroorzaken.

Kortom

Er zijn genoeg factoren die ervoor zorgen dat jij, zodra je moeder wordt, te maken krijgt met angsten die je eerder niet had. Het is daarom goed om te weten dat deze gevoelens van angst normaal zijn en de meeste nieuwe moeders ze in zekere mate ervaren. 

Neemt niet weg dat deze angsten je soms behoorlijk in de weg kunnen zitten. Verderop lees je wanneer je aan de bel moet trekken, wanneer het echt een probleem wordt. Maar eerst geven we je tips die je kunnen helpen je angst te verminderen

Tips om je angst te verminderen

We willen nogmaals benadrukken dat het heel normaal is dat jij je angstig voelt. Je hebt ineens de verantwoordelijkheid gekregen voor een nieuw leven, dat is nogal wat!

Toch zijn er wel een aantal dingen die jij kunt doen zodat het minder wordt en acceptabel is in je dagelijkse leven. 

Merk je dat het je leven compleet overheerst? Lees dan aan het einde van het artikel wat je het beste kunt doen. 

Hier vind je enkele belangrijke tips die je kunnen helpen je angst te verminderen. 

Zorg goed voor jezelf

Als nieuwe moeder kan het gemakkelijk zijn om al je tijd en energie te besteden aan de zorg van je baby, maar het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. 

  1. Rust voldoende uit: Hoewel het moeilijk kan zijn om slaap te krijgen met een pasgeboren baby in huis, is voldoende rust essentieel voor je gezondheid en welzijn. Probeer dutjes te doen als je baby slaapt en vraag om hulp van je partner, familie of vrienden om je wat tijd te geven om uit te rusten.
  2. Zorg voor een gezonde voeding: Het is belangrijk om gezonde voeding te eten om jezelf en je baby te voeden. Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten, groenten en fruit eet en vermijd junkfood en suikerhoudende snacks.
  3. Maak tijd voor lichaamsbeweging: Hoewel het belangrijk is om voldoende rust te krijgen, kan lichaamsbeweging je helpen je energieker en gezonder te voelen. Probeer wandelingen te maken met je baby, doe yoga of volg een online workout.
  4. Doe dingen die je gelukkig maken: Neem de tijd om dingen te doen die je gelukkig maken, zoals het lezen van een boek, een hobby oppakken of tijd doorbrengen met vrienden. Door tijd voor jezelf te nemen, kan je je meer ontspannen en gelukkiger voelen.
  5. Vraag hulp: Wees niet bang om hulp te vragen van je partner, familie of vrienden als je het nodig hebt. Het is normaal om overweldigd te voelen als nieuwe moeder en je hoeft niet alles alleen te doen.

Wees realistisch 

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat niemand perfect is. Als nieuwe moeder zul je fouten maken, en dat is oké. Leer te accepteren dat sommige dingen buiten jouw controle liggen en dat het leven soms onvoorspelbaar kan zijn. 

Wanneer je merkt dat social media een te grote trigger voor je is en je onzeker wordt van andere moeders die in jouw ogen alles perfect lijken te doen, probeer dit dan te vermijden. 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is verleidelijk om na een lange dag op de bank te ploffen en gedachteloos door je social kanalen te scrollen. Toch geeft dit je allesbehalve energie of een goed gevoel, en dat is precies wat je wel kunt gebruiken.

Persoonlijk verhaal van Lynda

Ik heb een keer per ongeluk op een bericht geklikt waarin een moeder haar verdriet deelde over het verlies van haar kindje. Dat is absoluut de meest hartverscheurende nachtmerrie, en het bracht meteen mijn eigen angsten naar boven over de veiligheid van mijn zoontje. Daarna belandde ik in de Instagram-algoritme-achtbaan en werd ik overspoeld met vergelijkbare berichten. Ik werd er volledig in meegesleept, klikte van het ene verhaal naar het andere, en als gevolg daarvan voelde ik me steeds angstiger en verdrietiger.

Op een gegeven moment begon ik zelfs te twijfelen of ik wel genoot van het moederschap, omdat ik voortdurend bang was om zoiets kostbaars te verliezen.

Voor mij was dit geen gezonde plek om te zijn, dus moest ik mezelf echt aanleren om niet urenlang door dit soort accounts te scrollen.

Vervang social media door andere activiteiten die je leuk vindt en die je kunt doen in plaats van social media te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een boek lezen, naar muziek luisteren, sporten of wandelen.

Maak van slaap je prioriteit 

Okay, dit kan uitdagend zijn als je een kindje hebt, maar je kunt wel proberen om de kwaliteit van je slaap te optimaliseren. 

Hier hebben we enkele tips op een rijtje gezet die je helpen om beter te slapen:

  1. Bepaal een vaste bedtijd: Stel een vaste bedtijd in die werkt voor jouw dagelijkse schema en probeer je hieraan te houden, zelfs in het weekend. Door een consistent slaapschema te hebben, help je je lichaam om een ​​natuurlijk slaap-waakritme te ontwikkelen.
  2. Vermijd schermen: Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, laptops en televisies voordat je gaat slapen. Het blauwe licht dat door deze apparaten wordt uitgestraald, kan je slaap verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen.
  3. Maak je slaapkamer comfortabel: Zorg ervoor dat je slaapkamer comfortabel is en dat je bed, kussens en beddengoed van goede kwaliteit zijn. Zorg voor een donkere en rustige omgeving om te slapen.
  4. Doe ontspannende activiteiten voor het slapen gaan: Doe ontspannende activiteiten voordat je gaat slapen, zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen. Dit kan je helpen om te ontspannen en tot rust te komen voordat je gaat slapen.
  5. Beperk cafeïne en alcohol: Beperk de inname van cafeïne en alcohol, vooral later op de dag. Cafeïne kan je wakker houden en alcohol kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden.
  6. Maak een avondroutine: Maak een avondroutine die werkt voor jou. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je een ontspannende activiteit doet, zoals lezen, voordat je gaat slapen, of dat je een paar minuten mediteert voordat je naar bed gaat.
  7. Houd je slaapkamer koel: Zorg ervoor dat je slaapkamer koel genoeg is om comfortabel te kunnen slapen. Een temperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius is over het algemeen ideaal.

Maak verbinding met andere moeders

Het kan helpen om verbinding te maken met andere moeders om ervaringen te delen en je te steunen tijdens deze uitdagende tijd. 

Als moeder heb je vaak veel aan je hoofd en heb je te maken met allerlei uitdagingen en verantwoordelijkheden. Door verbinding te maken kunnen we elkaar ondersteunen en advies geven over verschillende kwesties, zoals het opvoeden van kinderen, het vinden van werk/ balans tussen werk en gezin, gezondheidsproblemen, enzovoort.

Ook kan het geruststellend zijn om te weten dat andere moeders dezelfde uitdagingen doormaken als jij. Het delen van ervaringen kan helpen om je niet alleen te voelen en om te weten dat wat je doormaakt normaal is.

Het gevoel van saamhorigheid en het gevoel van een gemeenschap die jou ondersteuning biedt kan helpen bij het verlichten van stress, angst en gevoelens van isolatie. 

Wanneer trek je aan de bel?

Angst wordt een probleem wanneer het je vermogen om goed te functioneren in het dagelijks leven beïnvloedt, wanneer je niet meer kan genieten van de kleine en grote dingen.

Na de bevalling kan er een postnatale angststoornis optreden en dan is het noodzaak om hulp te zoeken bij een gezondheidsprofessional. 

Dit zijn enkele symptomen van een postnatale angststoornis:

  • Overmatige zorgen over de gezondheid en veiligheid van de baby
  • Prikkelbaarheid en rusteloosheid
  • Constante angst of een gevoel van dreiging
  • Paniekaanvallen
  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Verlies van eetlust of eetbuien
  • Concentratieproblemen
  • Verhoogde hartslag, zweten en trillen
  • Vermijding van sociale situaties of terugtrekken uit activiteiten
  • Gevoelens van schuld, schaamte en onzekerheid over het moederschap

Als je denkt dat je een postnatale angststoornis hebt, zoek dan hulp. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen de symptomen van postnatale angststoornis worden verminderd en kan je weer genieten van het moederschap.

Dit vind je misschien ook leuk:

Waarom voelen we ons vaak meer overweldigd dan onze partner?

Lees verder »

Over ons

Onze missie is dat alle moeders een goede balans vinden in het moederschap en de vrouw die ze graag willen zijn.


Empowering moms, uplifting women.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol leuke, handige en waardevolle tips over hoe jij je beter kan voelen als vrouw en moeder.